Astrid Lindgren

Publicerat: 2009-12-30 | 14:35:03 i Allmänt
nu är de ju så att jag är en av alla de som beundrar astrid lindgren, för sina filmer och sagor. Oavsätt vilken ålder jag har haft så har jag alltid kollat på hennes filmer när de är på tv eller på band. men igår upptäckte jag att jag har missat en madicken film. en hel film på ca en och en halv timme som ja inte har sätt någonting om.

"Du är inte klok Madicken" heter den. den handlar bland annat om, första maj firande vid kasen, då en av madickens nya sandaler blir inkastade mot elden av mia (en i hennes klass som hon alltid tjafsar med), de ska på flygplans uppvisning där madicken och hennes pappa ska få åka med piloten för att pappan hade hjälpt honom så mycke, men då låter madicken abbe åka istället för de, då hon vet hur mycke han älskar flygplan. borgmästaren flyger också men skiter på sig vid en loping.

abbe får lunginflamation och de är rädda tt han kommer dö, pappa nilsson ber madicken be åt de utifall gud skulle lyssna mer på ett oskyldigt barn istället för en gammal fyllgubbe.

Abbes kaniner "morsan" och "farsan" får ungar, men de va farsan som födde de, men döpt är döpt. abbes papp sätter upp en rävfälla i staketet så inga rävar ska komma och skrämma ungarna, men som ordspråket "sätter man upp en fälla åt andra, hamnar man oftast själv däri".

alva skulle gå på en bekants bröllop och fick en fin klänning av emma (madickens mamma) som hon skulle kunna ha och dansa i. men när bröllopet vart inställt bjöd de med alva till välgörenshets balen i stället så hon skulle få dansa i klänningen. den fisförnäma tanten som höll i balen vart inte glad när de hade med sig tjänstefolket till balen så då pratar hon skitsnack inför alla karlarna på balen så ingen skulle bjuda upp alva.
när balen börjar gå mot sitt slut sitter alva nästan och gråter, madicken går utför hon orkar inte se alva så, och där ute satt sotarn (finaste karln i stan enligt alva, men dock gift) när han får höra så går han raka vägen in sotig och trallande och så går han raka vägen fram till alva och bjuder upp henne. 

i filmen så blir madickens mamm gravid och i slutet av filmen kommer barnet.de handlar om mycke mer, men om ni känner igen något av detta säg till, för ja vart väldigt paff när ja hittade en film som jag inte hade sätt. 

God Jul

Publicerat: 2009-12-25 | 13:33:49 i Mickeville bara säga god jul till mina två absoluta favoriter, ja älskar er
Micke du finns alltid i våra tankar, även om vi inte alltid orkar tänka på Det.
de känns som om du finns på riktigt, och på sett finns du med oss.


Juldagen

Publicerat: 2009-12-25 | 13:18:21 i Allmänt

Vi har haft en bra start på julveckan, på tisdagskvällen tjuvstartade fredrik och jag med ett julklappsbyte. jag fick en wii balaceboard av frewdrik och han fick sin egen klocka som hade varit inne på service (bra byte va).

sen i onsdags va vi hem till farmor och farfar och käka julmat med pappa. Som vanligt va de mycke mat, god mat. vi åt och åt tills vi va tvungen att knäppa upp byxorna för att ge plats för mer. senaps sillen är någonting som ja tycker mer och mer om... mmm
sen delade vi ut julklapparna. farmor och farfar fick teaterbiljetter till "liket som visste för mycke" som kommer gå i vår i sandviken. pappa fick en ny trådlös telefon, en tröja och lite mer som ja inte kommer ihog. ja och fredrik fick pengar till den nya matgruppen och choklad.
sen fikade vi lite och satt och prata till hon blev efter 12-slaget. då fick vi tacka för oss och bege oss hem till våra pälsklädda vänner.

igår på julafton va vi hemma hos mamma och firade med de och mormor och morfar. och då fick ja äntligen visa jonas va han fick i julklapp. ja är lite nybörjare på de där med julklappsrim, men de är kul att skriva någonting. på jonas skrev ja ungefär: Gissa va de är, 1. Vad säger grodan? 2. öppna och hitta fler ledtrådar. i paketet va de en morrot, hö och pellets (kaninmat). han gissade rätt och då sa ja åt honom att gå upp på sitt rum och där satt torsten och väntade på honom. Ja tror att han vart lika glad som ja hade tänkt de.
mormor och morfar fick en varsin julälg av jonas och så hade vi alla skänkt pengar via unisef för att hjälpa barn att bli kvitt polio och mässlingen. totalt 200 doser poliovaccin som kommer hjälpa ungefär 66 barn i nigeria och 100 doser mässlingsvaccin som hjälper barn från 47 länder.
mamma och mattias fick choklad, och en liten bit av kaninen (toabyten och sånt och like kärlek) och pengar. ja och fredrik fick en varsin fleece-tröja, pengar, en fin köksklocka, en skinkgaffel och några kluriga pusselgrejer.  och så fick fredrik en massa kallingar och strumpor av mig (kul va). de va säkert mer men ja kommer inte ihog nu.

idag skulle vi vara hos fredriks morfar, men tyvärr vart han sjuk så vi blir hemma. ja har varit ute och gått, men ja tror ja ska ta en åktur snart. vart ja hamnar får vi se.

imån ska vi hem till fredriks föräldrar och äta ännu mera god mat. de blir kämpigt för oss att jobba bort alla kilon sen. men som tur är har vi ju en personlig tränare nu (min julklapp från fredrik). som han sa: "Nu börjar de bli mycket att älska, hoppas de här kan hjälpa dig med din hälsa"


Kanin på besök

Publicerat: 2009-12-25 | 12:45:51 i Allmänt

Jag har inte vågat skriva på ett tag nu för att ja inte skulle säga bort mig,
jag har nämligen haft besök av en kanin ända sen i fredags,
en kanin som jag igår gav till jonas i julklapp.

Både moa och vivan går varv efter varv i huset och kollar vart kaninen kan ha tagit vägen,
när vi kommer in från promenader sspringer de fortast möjligt in till datarummet för att kolla om kaninen  "torsten" är kvar, vilket han inte är.

Men de är så roligt att de kunde bli så pass sams på så kort tid, kanske jag kan skaffa mig något annat husdjur i framtiden också.

när ja kom hem med den i fredags så va hundarna så uppe i varv, de gnällde, krafsade på dörrar och sprang runt runt. första gången när ja lät hundarna komma fram och lukta på torsten, så kollade de först på den, sen provade de och slicka lite grann, sen prov-bet de båda två. men självklart hade ja händerna ivägen.

vivan vart ganska snäll fort, hon kunde ligga i mitt knä och bara kolla på den, eller till och med kolla bort avslappnat. Moa däremot är lite mer nyfiken på torsten.

men vi har haft moa liggandes på köksgolvet meddans torsten skuttar runt som han vill, hon är jätte duktig, och torsten är modig. han har varit fram och luktat på min fot meddans moa har legat en dm därifrån.  (meddans moa håller andan)

men rista dagarna nu, så låg torsten i mitt knä och moa kunde ligga med hakan på kaninen och bara kolla på han. jättemysigt. sen har de suttit på varsin sida om buren torsten i och moa utanför och nosat på varandra. kommer sakna honom.


hundbeteenden- läst på nätet

Publicerat: 2009-12-15 | 19:13:46 i Vivan & Moa
har suttit och läst lite om olika hundbeteenden nu på eftermiddagen
och här har ni en förklaring till mit och moas uppträdande på en av nattpromenaderna i veckan, jag va allmänt stressad, såg att de kom en hund och bara väntade på trubbel, så kommer den och moa blir skvatt galen, jag skriker tillbaka och till slut har vi en tävling i vem som skriker högst (stackars den ja mötte) så här stod de på sidan:

"Hunden är osäker på vad den andre (mötande hund) kan tänkas göra och om jag som matte/husse uppträder osäkert bekräftar jag min egen hunds osäkerhet. Detta kan ta sig uttryck i att jag rycker, sliter i kopplet, fyar, ryter och bär mig allmänt "hysteriskt" åt.

Min hund uppfattar vagt att jag rycker i kopplet och ryter och tjoar.... men samtidigt är han 99% fokuserad på den där andre hunden.
Min hund uppfattar situationen såhär: "matte bär sig konstigt åt, hon tycker nog också att den där andre är läskig men hon står ju bakom mig hela tiden - hon är nog rädd för den där andre. Hmm hon uppträder inte som min ledare så jag får väl fixa denna situationen då.... hon "hejar ju på mig"
Och så gör hunden precis vad som är normalt för en hund - bättre att förekomma än att förekommas.... attack (visserligen bara så långt kopplet räcker... aj min arm och handled).
Matte uppfattar situationen såhär: "Åh gud vad min hund blåser upp sig. Raggen står upp på ryggen och han drar och drar i kopplet. Han lyssnar inte på mig - jag har inte full kontroll över honom (förutom kopplet då förstås), bäst att gå åt andra hållet. Kan den andre hundägaren verkligen hålla i sin stora hund - tänk om den andra hundägaren uppfattar oss som hemska - Varför lyssnar min hund inte på mig, nu blir jag arg, frustrerad, besviken och känner inte alls igen honom. Hur kan han förvandlas sådär på 2 sekunder? Hur vågar han att inte lyda mig? Åh vad jobbigt detta är."

lite roligt som man kanske inte alltid tänker på. Men sen tyckte jag att de va lite överdrivet också. på ett ställe stod detta:

Ett vanligt sätt för en hund att försöka stiga i rang är att sätta igång aktiviteter. Hunden kommer ofta med sin tuggtrasa, boll eller något annat och försöker få igång oss till lek. Om man faller för detta anser hunden att han stigit i rang för det är ledaren som sätter igång - och avslutar - alla aktiviteter i gruppen...
Säg NEJ och ta själv upp aktiviteten en stund senare. Detta gäller även med intränade förbud. Ett nej betyder inte alltid att hunden fattar det livet ut. Att testa sin förare hör till och är normalt då gäller det att uppträda konsekvent.

kommer moa och vill leka så säger man väl inte nej, bara därför att. men självklart leker man väl bara inte därför att hon sa de heller.mina hundar vill alltid leka, men de kommer aldrig med förslaget att vi ska göra de. men om de skulle komma med en boll skulle jag aldrig säga nej bara för sakens skull. vill ja leka med de gör ja de.

Detta kan vara en av anledning till att moa har tappat suget (tillfälligt hoppas ja):
17 - 22 mån. Psykisk Mognad (Rasbundet!) Dominansen blommar ut. Försiktig dressyr .....

Snälla snälla snälla

Publicerat: 2009-12-15 | 12:21:35 i Allmänt

Mamma mamma mamma, var är du?
mamma mamma, kan du svara nu?
säg mig nu va ja har gjort
så att det kan ändras fort

näe skoja bara, ville bara säga att jag saknar kommentarerna
ska åka och hämta hem bordet idag, kanske köpa några julklappar,
är de någonting ni vill ha, så säg till. ja vill ge er någonting.
JONAS du måste bestämma dig snart

miss you, ses snart hoppas ja


Jul-rust-rim

Publicerat: 2009-12-15 | 00:43:23 i Renovering

Lite nytt som hänt sen sist,
kyl-, frysskåps stommar och en list, 
Nya handtag vi har fäst,
är de klar till nyår, blir de fest  :)
Nu ska ja sova om de går,
mer rim ni inte får


sussa, sov och god natt
måste i bland spela spratt


Pudersnö och kvällspink

Publicerat: 2009-12-15 | 00:14:26 i Allmänt


de har kommit jätte mycke snö, men de är bara stoft, som konfetti. De känns som om de är plastbitar och man blir inte ens blöt, ja va ut i mina sommarsandalen som inte han plockats undan än :)

en heldags hundgöra

Publicerat: 2009-12-13 | 23:03:15 i Vivan & Moa

Ideg har vi varit i stockholm på en stor hundmässa, de har varit nordiska mästerskapen i agility, freestyletävlingar, utställningar, lydnad och jätte mycke montrar med saker man kan handla.

de va jätte roligt att vara i sådan miljö, men de blir väldigt stökigt, jäktigt och så kan man aldrig sitta bekvämt så man är ju ganska mörbultad nu när man fått komma hem. 

Först hittade jag nästan ingenting, men sen kom stressen.. de började stänga igen montrana och packa ihop alla saker, så då sprang jag och karin iväg och köpte nästan någonting på var tredje ställe ungefär.

jag har köpt ett nytt täcke till moa för 150kr i dubblt freece och som täcker magen. de är även en liten ficka på rumpan, men de måste vara för prydnad för ja får bara i en femkrona ungefär. men den ska bli perfekt att ha vid tävling och träning, så hon kan hålla sig riktigt varm.ja har köpt 2 brädspel till mina vovsingar, vilket vi redan har hunnit prova den lättare modellen (den översta) och moa kan den hur bra som helst, även med stängda luckor och med kloss imellan (som en låsning) vivan kan om de är en liten fuktlucka öppen så hon förstår hur hon ska göra. så de va nog bra att jag köpte en svårare för den lär vi nog komma in på sen. (köpte 2 för 500kr)
ja va fundersam först om ja skulle ha köpt i plast, men moa krafsar så hemskt när hon ska öppna de så de va nog bra att jag tog den lite mer stabila varianten. dock skulle jag haft den enklare varianten till vivan, den som man bara lyfter på klossarna. den hade varit perfekt till henne, för de momentet klarade hon av på den här.köpte även några leksaker som vi ska ha vid lek men främst träning. en kanin som piper och en långbenk sköldpadda med bjälror och pip i . köpte även en kampgrej som vi kan slita i. sist och minst köpte jag även en ny godisficka, (moa åt ju upp den gamla).


dressen ser ut att vara lite kort på längden på kortet men d va den inte, den har åkt upp bara, den vart perfekt :)

när dagen började gå mot sitt slut va de inte bara vi som va trötta och slitna. lite här och där låg de hundar under sina ägare alldeles deckade på golver och sov. de va även några som sov som barn i någons famn.

Sussa sött, dröm mycke och vakna pigg. Gonatt


Vilken mysig lite sak :)

Publicerat: 2009-12-10 | 11:33:06 i Allmänt

Varning för virus

Publicerat: 2009-12-10 | 11:08:28 i Allmänt

Om de kommer fram ett program som heter Personal Security som anger sig för att vara ett virus program. Det visar även en massa blinkande filer som skall vara virus på din dator. Ta det lugnt det är ingen fara, viruset kommer inte förstöra några filer. Man kan rädda ex kort och filmer som man har på datorn, genom att bränna ut de. viruset förflyttar sig bara med program. Det är viruset själv som lurar dig. Datorn kommer bli seg och den kan blockera vissa internetsidor som man går ut på.

Man blir lite stressad, för programmet säger att man har utsats för "trojaner" gömda virus som kan ta alla era koder och så vidare. Programmet har hittat virusena och trojanerna. det ända man behöver göra är att köpa licensen för programmet, registrerings nyckeln.
de vill att man ska lämna adressuppgifter, kortkod och de man brukar lämna när man köper någonting via nätet.

Gör inte det, Lämna inte ut någonting, de försöker bara ta era uppgifter så de kan handla på erat kort eller någonting sådant.

 Viruset är så smart att det gömmer sig för de vanliga antivirusprogrammen, jag har både windws defender och norton antivirus och ingen av de hittade något fel på min dator. Efter att ha pratat med IT-avdelningen så fick jag hjälp att ladda hem olik program för att göra gratis scanningar via nätet. Tror jag använde windows live någonting, inte riktigt säker.
 
Gör så om ni får de:
* gå in via google och sök efter verktyg som ska ta bort viruset,
* hittar du någonting, så googlar du på de programmet för att se om någon skriver att de är ett riktigt program eller ett nytt virus. skulle typ wikipedia eller något sådan sida säga att de är på riktigt så är de helt klart de.
* om du nu litar på programmet gör du deras scanning
* många olika program kräver att man ska köpa licensen efter att de har hittat felen. de kan ni avinstallera och försöka igen.
* starta om datorn och håll på så tills viruset inte längre finns kvar.


Skogspromenad,

Publicerat: 2009-12-07 | 14:18:55 i Vivan & Moa
imårse gick jag upp gav hundarna mat och gjorde mig i ordning för att åka och träna i vida. när jag kom ut såg ja att bilen va borta (fredrik har haft problem med sin bil, så jag sa att han kunde ta min).  Men de hade jag självklart glömt bort.

får lite smått panik, innan ja ringer och frågar f&f. så farfar kommer och hämtar upp mig och vovarna, så får ja köra hem honom och sen åka och träna (ett jäkla tjafs).

vi körde slalom med 4 pinnar, med hopphinder innan från antingen höger eller vänster sida. efter slalomen va de en böjd liten tunnel. På så sätt kunde ja köra lite hur ja ville. de va inte så kul idag heller så vi körde bara i ungefär 20 minuter, sen åkte vi.

påvägen hem stannade vi vid eljuspåret, de tycker ju om skogen så jag stannade där en vända. de fick gå utan koppel båda två,. moa blir allt duktigare och duktigare. vissa gånger va hon en bra bit ifrån mig, men så fort hon såg att ja va borta eller om ja ropade så kom hon springande.
en gång fick ja syn på en gubbe med en större svart hund. både vivan och moa va framför mig, så jag ville inte springa efter de, för då hade de väl fått mer fart frammåt (blivit tafatt). så ja stannade och sa till de lugnt men bestämt, de kom in och jag kunde kopla de.
den äldre farbron tyckte att jag hade bra pli på mina hundar, han vart imponerad. (ja är inte helt hundra på att moa han se han, men ja tog åt mig ändå)

nu ska jag hem och plugga så får vi se om ja hinner rusta nå till kvällen.


tack och hej, leverpastej.

(föresten, är de någon som tycker om rökt salami så kan ni få en förpackning av mig, för mig va de ingen höjdare, jag köpte fel)

funkar inte

Publicerat: 2009-12-06 | 18:14:06 i Vivan & Moa
Jag har sånna svårigheter att motivera moa numera! Jag vet inte riktigt va jag gör för fel. I våras på nybörjarkursen tyckte hon ju att de va roligt. Hon hade fart mellan hindrena och började förstå själv vad hindrena gick ut på.
Numera går hon mellan hindrena och blir inte längre glad över de olika belöningar jag testar. De är så synd för jag förstår att felet ligger på mig, men jag vet inte hur jag skall göra annorlunda.
Även när de har gått bra så har farten aldrigt varit riktigt snabb. Vi har provat olika leksaker och godis. Från början körde vi enbart med godis, men när hon inte ville nå mer provade vi med en leksak som funkade i ungefär 2 veckor. Men nu är den också tråkig. Nu fungerar varken godis eller leksak, HJÄLP MIG

Jag anmälde mig ju till en specialsöks-kurs, så hon skulle få prova på någonting nytt ett tag. Men de verkar inte bli någonting av den. Kanske ska leta efter en fortsättningskurs i agility så länge.

Jag vill ju inte ta ett för långt uppehåll heller, för då glömmer vi väl de vi kan, och dessutom tror ja inte att vila är hemligheten.

blääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääää 

de förbjudna

Publicerat: 2009-12-05 | 13:03:18 i Renovering
Fredrik och jag funderar över att göra det mest förbjudna..
vi har länge letat efter en matgrupp spm skulle passa i vårat nya kök, detta har inte varit lätt. Vi hade ett tag planer på att bygga ett själv utifrån en bänkskiva och sen köpa stolar till. Men nu har vi bestämt oss för att köpa ett fint ek bord och sen betsa det i en mörk valnötsnyans. Vi skall testa på undersidan av bordet först och funkar inte de får vi väl sälja de på blocket i versta fall.  (240x100 com)(Ja, karin. de kan möjligtvis vara samma/lika som erat. Men men. De finns inte så mycke att välja på, dessutom kommer de inte synnas att de är lika när de är klart)


(mörkbrun läderimitation)
Egentligen vill ja inte ha några julklappar, men eftersom ja vet att vissa inte lyssnar på de örat, tänkte ja ge er chansen att bjuda på våra stolar. Stolarna är redan beställd från affären i mitt namn. Men om ni vill delta så kostar en stol 350kr/st och vi har beställt 8 st. Så de som envisas kan ju köpa en stol var eller dela på en.

Vilket fall som helst vill ja inte ha en massa små tjaft som ja inte har önskat mig, vi har inte mycke plats och om jag skall köpa något nytt till de nya köket vill jag vara den som bestämmer va som skall vara där. Fredrik och jag har bott i huset i 3 år och de är redan fullt i källaren med en massa strunt. :)

Ursäkta om ja låter sträng, men ja huvudsaken med julen är ju att träffas inte vem som har mest julklappar under granen.

Tänkte även visa vilka lampor vi kommer ha. Vi skall ha två stycken över köksbordet (då det är så långt), de är från mio och kostar skjortan, men de får de va värt.


shoppat

Publicerat: 2009-12-04 | 18:46:37 i Allmänt

idag har vi varit och handlat mycke trams, sådant som man inte kommer se.
låd- och dörrdämpare så man inte kan slå i luckorna. och besticksfack.

vi har även kollat på kakel och nya köksmöbler. funderar på om vi skall våga betsa nya ekmöbler så de liknar valnöten mer. men men får se.

har även  letat efter belysning över bänkenskåden.


RSS 2.0